Σελίδες

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

ΑΚΚΕΛ: Οι τιμές λιπασμάτων εκτινάσσονται λόγω των κυρώσεων προς την Ρωσία

 25/9/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί λόγω των τιμών ρεκόρ του φυσικού αερίου. Η κατάσταση με την απότομη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και οι επιπτώσεις σε σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας, παραμένουν ένα σημαντικό θέμα στις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

Αναλυτές της GrainTrade σχολιάζουν ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στα 900 δολάρια/m3 είναι αποτέλεσμα της μείωσης των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε προς την Ρωσία. Το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας- ΑΚΚΕΛ το 2017 είχε υποβάλει Αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το τεράστιο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το εμπάργκο και τις επιπτώσεις του στους Ευρωπαίους αγρότες (στο τέλος παραθέτουμε την περίληψη της Αναφοράς του ΑΚΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι τιμές των  καυσίμων θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης λόγω των χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές δεξαμενές.

Λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, που αποτελούν την κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή αμμωνίας, πολλά εργοστάσια στην Ευρώπη αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή  λιπασμάτων και ορισμένα από αυτά σταμάτησαν ακόμη και τη διαδικασία παραγωγής τους.

 

Τα πρώτα σήματα για ένα τεράστιο πρόβλημα

Οι παραγωγοί λιπασμάτων αυξάνουν τις τιμές και μεταθέτουν το βάρος του περιττού κόστους στους καταναλωτές- αγρότες.

Από αυτή την άποψη, η GrainTrade τονίζει το γεγονός ότι οι αγρότες θα επηρεαστούν άμεσα από την ταχεία αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος τη νέα συγκομιδή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών για τον Οκτώβριο, ορισμένα εργοστάσια λιπασμάτων στην Ουκρανία είτε θα μειώσουν την παραγωγή στο ελάχιστο είτε θα σταματήσουν να παράγουν λιπάσματα που δεν μπορούν να πωληθούν στην αγορά λόγω των υψηλών τιμών.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική οικονομία ακολουθεί επίσης τις παγκόσμιες τάσεις.  Από τον Αύγουστο, η Neochim AD σταμάτησε να καταναλώνει φυσικό αέριο, αναμένοντας ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου θα επανέλθει σταδιακά στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου 2021. Τότε η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούσε ελάχιστες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλιστεί η ελάχιστη κατανάλωση υγρής αμμωνίας, η οποία διατηρείται ακόμη στο απόθεμα.

 

------------------------------------------------------

Αναφορά του ΑΚΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας:

 

Αξιότιμη κα. Πρόεδρε,

Η αναφορά την οποία υποβάλλουμε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορά τις ζημιές που έχει υποστεί ο αγροτικός κόσμος από το εμπάργκο που έχει θέσει η Ρωσία στα αγροτικά και άλλα προϊόντα από την Ε.Ε.. Έχει όμως διαστάσεις πολύ πιο πέρα από τις ζημιές που έχουν υποστεί οι Έλληνες αγρότες και άλλοι επαγγελματίες (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ε.Ε.) από τις παράνομες και απαράδεκτες κυρώσεις τις οποίες υποχρέωσαν οι ΗΠΑ να ασκήσει η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. Αυτές οι κυρώσεις είχαν αποτέλεσμα, με την αρχή της αμοιβαιότητας στις διεθνείς σχέσεις, η Ρωσία με τη σειρά της να απαντήσει με εμπάργκο αγροτικών και άλλων προϊόντων κατά της Ε.Ε. και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, παραγωγοί μελιού κλπ που αποτελούν τη διατροφική ραχοκοκαλιά της χώρας μας (και εκπροσωπούμενοι πολίτες από το κόμμα μας) να είναι αυτοί τους οποίους έχει πλήξει η πολιτική της Ε.Ε. με τις κυρώσεις. Και μάλιστα αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τα μη ευρωπαϊκά συμφέροντα πέρα του Ατλαντικού και πλήττει την ενιαία αγροτική πολιτική της Ε.Ε..

Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες στην Ελλάδα είναι εξοντωτικές σε μερικές περιπτώσεις. Ακόμη και κατ’ ελάχιστο έχουν προκαλέσει σοβαρή απώλεια εισοδήματος σε όλους, σε μία περίοδο που η αποτυχημένη πολιτική των Μνημονίων έχει ήδη στοχοποιήσει τους αγρότες στην Ελλάδα με «ρατσιστικό» τρόπο.

Ενδεικτικά, τεράστιες απώλειες είχαν οι ακόλουθοι τομείς: πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινα, νεκταρίνια κλπ) 48.865.000 ευρώ, άλλα φρέσκα φρούτα 27.739.000 ευρώ, φράουλες 23.519 ευρώ, ψάρια 9.885.000 ευρώ, ελαιόλαδο 8.058.000 ευρώ, μαρμελάδες 11.501.000 ευρώ, γούνες-δερμάτινα 87.464.000 ευρώ. Η παραγωγή ροδάκινων στην Ελλάδα κατά 80% εξάγονταν στη Ρωσία ενώ το 40% περίπου των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία περιελάμβανε αυτά τα προϊόντα που έχουν πληγεί από το εμπάργκο. Το 2013 η Ρωσία ήταν ο 8ος εξαγωγικός προορισμός αγροτικών προϊόντων μας και το 2016 έπεσε στην 29η θέση (με περίπου 75% μείωση των εσόδων από Ρωσία) !!!

Εκτός από την σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία, ομοίως οδηγήθηκαν σε κατάρρευση και οι τιμές των σχετικών προϊόντων στην ελληνική αγορά λόγω μεγαλύτερης προσφοράς που ευνοεί τους μεσάζοντες να δημιουργήσουν καρτέλ και να καταργήσουν τους νόμους ελεύθερης οικονομίας ακόμη και εντός της ελληνικής αγοράς.

Συνεπώς, η εξώθηση της Ε.Ε., από εξω-ευρωπαϊκά συμφέροντα τρίτων, να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει μακροχρόνιες καταστροφικές επιπτώσεις στον τομέα που διέπεται από την κοινή αγροτική πολιτική, χωρίς όμως η Ε.Ε. να έχει κάνει δημοκρατικά την διαμόρφωση και εφαρμογή στοιχείων αγροτικής πολιτικής από τα κυρίαρχα κράτη της Ε.Ε. που θα επέφεραν έστω και αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα. Το πεδίο υλοποίησης των εν λόγω ζημιών είναι η κοινή αγροτική πολιτική χωρίς όμως την συγκατάθεση των λαών στα όρια της Ε.Ε. Φυσικά, η κοινή αγροτική πολιτική (όπως την γνωρίζουμε) δεν θα μπορούσε να στοχεύει να φέρει τέτοιες καταστροφές στον αγροτικό κόσμο και το καταστροφικό αποτέλεσμα είναι ένα ακόμη στοιχείο αποκάλυψης της ασυμβατότητας και αντι-συμβατότητας των κυρώσεων ακόμη και με την κοινή αγροτική πολιτική.

Όσο και αν δεν είναι εύκολο να το παραδεχθούμε, στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι ΗΠΑ και η ηγεσία της Ε.Ε. μας υποχρέωσαν να στηρίξουμε έξωθεν εντολές οι οποίες έπληξαν τα συμφέροντα της ενωμένης ευρώπης. Και ακριβώς για αυτόν το λόγο οι κυρώσεις φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη θεραπείας της ηγεσίας της Ε.Ε., στοιχείο που μας φέρνει στα βασικά ζητούμενα της παρούσας Αναφοράς που εξουδετερώνουν την πηγή του προβλήματος εντός του πεδίου καταστροφής, όπως έχει γίνει η «κοινή αγροτική πολιτική» στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το καταστροφικό αποτέλεσμα στο πεδίο εργασίας μας, τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, αναδεικνύει διαστάσεις της πηγής του προβλήματος που ξεπερνούν κάθε επαγγελματικό τομέα και αφορούν πια την ίδια την υπόσταση και δημοκρατική βάση της Ε.Ε.. Συνεπώς, τα προαναφερθέντα ζητούμενα αφ’ ενός μεν λύνουν το πρόβλημα στον δικό μας εργασιακό τομέα (και στην κοινή αγροτική πολιτική) αλλά εξουδετερώνουν και την πηγή δημιουργίας του.

Για άλλη μια φορά, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Αντιμετωπίζουν για 5η χρονιά τη συνέχιση του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία και τα ρωσικά αντίμετρα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας των εξαγωγών, από 168 εκατομμύρια ευρώ το 2013 σε 38,2 εκατομμύρια ευρώ το 2016. Βρίσκονται εκτεθειμένοι στην ανεξέλεγκτη ληστεία από τους εμποροβιομήχανους, που αξιοποιούν και το εμπάργκο για να παίρνουν κοψοχρονιά τα προϊόντα.

Όλα αυτά καλούνται να τα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες. Οι παραγωγοί αγροτικών προιόντων που καταστράφηκαν από τη μη διάθεση της σοδειάς τους στη ρωσική αγορά (φράουλες, ροδάκινα, νεκταρίνια), ο κλάδος του τουρισμού από τις ακυρώσεις χιλιάδων κρατήσεων, όπως και άλλοι κλάδοι, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα .Ενώ οι Έλληνες παραγωγοί, περίμεναν «μάνα» εκ Βρυξελλών, μετά την ολική καταστροφή που έχουν υποστεί λόγω του ρωσικού εμπάργκο, έρχεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις αποφάσεις της και «παγώνει» στην κυριολεξία τον αγροτικό κόσμο. Με μια απαράδεκτη απόφαση, που την ονόμασαν βοήθεια για την αναγκαία προσαρμογή της αγοράς! Με αποζημιώσεις -ψίχουλα, ο αγροτικός κόσμος της Ελλάδας οδηγείται σε αφανισμό.

 

Βάκης Τσιομπανίδης,

Πρόεδρος του ΑγροτοΚτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΚΚΕΛ: Διακρατική αφαίρεση του τουρκικού ελέγχου στα σύνορα με την Ελλάδα-Βουλγαρία-Κύπρο για την εξουδετέρωση των παράνομων δικτύων μετανάστευσης

30/9/2024 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Αυτή είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ αποτελεσματική λύση κατά της παράνομης μετανάστευσης (ή καλύτερα: κατά της στρατηγικής μετατό...

Δημοφιλείς αναρτήσεις