Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

ΑΚΚΕΛ: Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε για αύξηση της ενίσχυσης των αγροτών από 5000 σε 7000€ ο Βορίδης όμως τι θα κάνει;

Χθες βράδυ (14/6) οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την αύξηση του ποσού στήριξης των Ευρωπαίων αγροτών από 5000€ σε 7000€ που συνεπάγεται 2% του προϋπολογισµού του προγράµµατος αγροτικής ανάπτυξης, για την Ελλάδα το ποσό είναι περίπου 100 εκατοµµύρια.  
Το ζήτηµα είναι τι θα πράξει ο Βορίδης ο οποίος εδώ και 3 µήνες δεν έχει διαθέσει τα 100 εκατοµµύρια που πήρε για την ενίσχυση του Πρωτογενούς τοµέα απο το υπουργείο οικονοµικών.  Γενικά οι διαθέσεις του  ΥΠΑΑΤ δεν φαίνεται να είναι προς την κατεύθυνση οποιασδήποτε µορφής στήριξης του αγροτικού κόσµου και µε καθυστερήσεις και παλινωδίες προσπαθεί να αποφύγει κάθε πληρωµή. 
 
Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε να αυξήσει την οικονοµική στήριξη των αγροτών και των µικρών επιχειρήσεων τροφίµων. Τα κεφάλαια προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταµείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε το κέντρο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τους ευρωβουλευτές είναι οι εξής:
• Ανώτατο όριο στήριξης 7.000 ευρώ για έναν αγρότη και 50.000 ευρώ για έναν µεταποιητή τροφίµων
• Η ενίσχυση πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021 και οι αιτήσεις πρέπει να εγκριθούν έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2020.
• Το ανώτατο όριο στήριξης από το πρόγραµµα αγροτικής ανάπτυξης αυξάνεται κατά 2%. Το επείγον µέτρο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως µέρος µιας δέσµης µέτρων για τη στήριξη των αγροτών λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του κοροναϊού. Το µέτρο επιτρέπει στα κράτη µέλη της ΕΕ να χρησιµοποιούν πόρους από τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης για να αποζηµιώνουν τους αγρότες και τις µικρές επιχειρήσεις.

Για µεγαλύτερη ταχύτητα, η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει την απόφαση απευθείας στην Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι οι ευρωβουλευτές επιθυµούν τη βελτίωση της πρότασης, ενέκριναν ορισµένες τροπολογίες, οι οποίες εγκρίθηκαν ανεπίσηµα από το Συµβούλιο της ΕΕ προκειµένου να αυξηθεί η υποστήριξη.
"Χαιρετίζω θερµά τα αποτελέσµατα της σηµερινής ψηφοφορίας στην επιτροπή. Αυτό αποδεικνύει και πάλι ότι το Συµβούλιο και το Κοινοβούλιο µπορούν να συνεργαστούν στενά και γρήγορα όταν η γεωργία της ΕΕ χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Είµαι πεπεισµένος ότι η Ολοµέλεια θα εγκρίνει αυτήν τη συµφωνία την επόµενη εβδοµάδα και, ως εκ τούτου, θα δώσει στις χώρες της ΕΕ ένα άλλο µέσο για την παροχή οικονοµικής βοήθειας στους αγρότες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού. Ευχαριστώ επίσης την προεδρία του Κροατικού Συµβουλίου για την εποικοδοµητική και άµεση συνεργασία τους", δήλωσε ο εισηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Norbert Lins.
Οι εγκριθείσες τροπολογίες θα τεθούν σε ψηφοφορία στην επόµενη Ολοµέλεια του ΕΚ, η οποία έχει
προγραµµατιστεί για τις 17-19 Ιουνίου. Μόλις εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συµβούλιο, ο κανονισµός θα πρέπει να δηµοσιευθεί στην Επίσηµη Εφηµερίδα της ΕΕ και να τεθεί σε ισχύ αµέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΑΚΚΕΛ υπέγραψε Διακήρυξη εννέα ευρωπαϊκών κομμάτων για κοινή συμμαχία διάσωσης της Ευρώπης από τον γκλομπαλισμό

13/4/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ               Σε μία ιστορική συνάντηση για την μορφή και το μέλλον της Ευρώπης και στην σχετική υπογραφή Διακήρυ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις