30/1/2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, Βάκης Τσιομπανίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την σθεναρή αντίσταση του προέδρου της Κροατίας να μην εμπλακούν οι κροατικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία:
Διάβασα με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς πως σε περίπτωση σύρραξης ΝΑΤΟ- Ρωσίας όχι μόνο η Κροατία δεν θα συμβάλει αλλά θα αποσύρει όλο το στρατιωτικό της δυναμικό από τις τάξεις του ΝΑΤΟ. Σίγουρα η απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας της Κροατίας αντικατοπτρίζει την λαϊκή θέληση του λαού της Κροατίας. Προσωπικά θεωρώ πως έχει απόλυτο δίκαιο, και τα ίδια αισθήματα κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού λαού.
Το να στήνει το ΝΑΤΟ την πολεμική του μηχανή στα σύνορα της Ρωσίας αποτελεί επιθετική πράξη και είμαι σίγουρος πως και οι Αμερικανοί θα ένιωθαν το ίδιο αν οι Ρώσοι έστηναν τους S-400 στην Κούβα.
Θεωρώ ότι ως Ελλάδα θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Κροάτη προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι παράλογο και εθνικά επιζήμιο να εμπλακούμε σε ένα πόλεμο που ως χώρα θα έχουμε μόνο να χάσουμε. Σωστά ο θυμόσοφος λαός λέει "όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πατάνε τα βατράχια". Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε παραχωρήσει γη και ύδωρ στους Αμερικανούς χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Αυτή την στιγμή η Αλεξανδρούπολη και η Σούδα βρίσκονται στο στόχαστρο των Ρωσικών πυραύλων, χωρίς οι πολίτες να έχουν την παραμικρή ευθύνη, για λάθος πολιτικές επιλογές και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο όφελος από την ύπαρξη αυτών των βάσεων. Ζητάμε σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, την απόσυρση των Ελληνικών δυνάμεων από το ΝΑΤΟ για όσο διαρκέσουν οι εχθροπραξίες και "πάγωμα" της λειτουργίας των Αμερικανικών βάσεων και άμεση αναχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών. Ελπίζω τελικά να επικρατήσει η λογική.
Οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς:
Σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι κροατικές αρχές θα αποσύρουν όλο το στρατιωτικό προσωπικό από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς στην εθνική τηλεόραση HRT.
«Εγώ, ο αρχιστράτηγος του κροατικού στρατού, εξετάζω τις δηλώσεις ότι το ΝΑΤΟ - ούτε μια χώρα, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες - αυξάνει την παρουσία του στα σύνορα της Ρωσίας και στέλνει μόνο κάποια πλοία αναγνώρισης. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό και δεν θα έχουμε καμία εμπλοκή με τίποτα, το εγγυώμαι», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας. «Η Κροατία όχι μόνο δεν θα στείλει, αλλά σε περίπτωση κλιμάκωσης θα αποσύρει όλους μέχρι τον τελευταίο Κροάτη στρατιώτη. Μέχρι το τέλος!» υποσχέθηκε ο πρόεδρος.
Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση οφείλεται «στην επιθετική Αμερικανική εξωτερική πολιτικής, δηλαδή του Τζο Μπάιντεν και της κυβέρνησής του», του οποίου η άνοδος στην εξουσία υποστηρίχθηκε από τον Μιλάνοβιτς.
«Ωστόσο, βλέπω ασυνέπειες και ουσιαστικά επικίνδυνη συμπεριφορά σε θέματα διεθνούς ασφάλειας», είπε ο Κροάτης πρόεδρος.
Ο Milanovic ανέφερε επίσης για τους πολιτικούς του αντιπάλους - τον υπουργό Εξωτερικών Gordan Garlic-Radman, τον υπουργό Άμυνας Mario Banojic και τον πρωθυπουργό Andrej Plenkovic. «Αν θέλουν να πάνε στις Βρυξέλλες να πάρουν εντολές ο Γκόρλικ-Ράντμαν και ο Μπάνε, ας πάνε αλλά όσον αφορά τον κροατικό στρατό, δεν θα βγει τίποτα, η Κροατία δεν θα συμμετάσχει σε αυτό και ο Πλένκοβιτς μπορεί να απειλήσει τη Ρωσία όσο θέλει. Η Κροατία πρέπει να φύγει από αυτό που θα είναι σαν πυρκαγιά», είπε ο πρόεδρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου