Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Καταγγελία σε Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου κατέθεσε το ΑΚΚΕΛ κατά του καλπονοθευτή Μητσοτάκη για τις Ευρωεκλογές

1/2/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

            Στον τάκο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ΑΚΚΕΛ στήνει τον γιό του Αποστάτη για Αποστασία από την Δημοκρατία. Το ΑΚΚΕΛ κατέθεσε Καταγγελία σε Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του κυβερνητικού καθεστώτος Μητσοτάκη για τις καλπονοθευτικές διατάξεις που πρόσθεσε στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και με τις οποίες επιβάλλει χαράτσι 20.000 ευρώ στα κόμματα για να συμμετάσχουν ή καλύτερα για ΝΑ ΜΗΝ συμμετάσχουν, αφού είναι υψηλό το ποσό. Κρατάει επίσης το 3% του πλαφόν για εκλογή Ευρωβουλευτή και πρακτικά το ανεβάζει περίπου στο 3,5%.

Μεταξύ άλλων και για να μην χρησιμοποιήσει το Μητσοτακέικο δικαιολογίες ότι δεν προλαβαίνουμε για αλλαγές, το ΑΚΚΕΛ εναλλακτικά ζητάει τα 20.000 ευρώ να αποτελέσουν την ΜΟΝΑΔΙΚΗ και συνολική οικονομική επιβάρυνση των κομμάτων, χωρίς κόστος για παράβολο, εκτύπωση και μεταφορά ψηφοδελτίων σε εκλογικά κέντρα.

            Το κείμενο της καταγγελίας:

            Αξιότιμα Μέλη του Ε. Κ.,


            Το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) καταγγέλλει μία εξτρεμιστικά αντιδημοκρατική και παράνομη ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Ελλάδα, η οποία ανατρέπει ουσιαστικά το πολίτευμα της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παραβιάζει τα ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα μεγάλου μέρους των Ελλήνων πολιτών, σε σχέση με την δυνατότητά τους να εκλέξουν υποψηφίους που επιθυμούν ως Ευρωβουλευτές, όπως επίσης και με την δυνατότητα Ελλήνων πολιτών να είναι υποψήφιοι για να εκλεγούν Ευρωβουλευτές από το εκλογικό σώμα, δηλαδή του δικαιώματος του "εκλέγειν και εκλέγεσθαι".

            Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρόσθεσε διατάξεις ξαφνικά και χωρίς προηγούμενη συζήτηση, διαβούλευση κλπ  στο προτεινόμενο νομοσχέδιο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» που έγινε γνωστό τους τελευταίους μήνες ως το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Η συζήτηση μονοπωλήθηκε σχετικά με την επιστολική ψήφο και τους κινδύνους που θα έχει αυτή και τελικά ψηφίστηκε ο νόμος με μικρή κυβερνητική πλειοψηφία και όχι με ενισχυμένη πλειοψηφία που χρειάζεται.

            Με τις προσθήκες που εισήγαγε λαθραία στο νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο, η κυβέρνηση αυξάνει το παράβολο που πρέπει να πληρώσουν τα κόμματα για τις εκλογές για Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από 3.000 σε 20.000 ευρώ, απαγορεύει τις υποψηφιότητες ανεξάρτητων υποψηφίων και πρακτικά θέτει όριο περίπου 3,5% για κάποιο κόμμα να εκλέξει Ευρωβουλευτή. Ήδη για το σημερινό Ελληνικό Κοινοβούλιο με το υπάρχουν ποσοστό πλαφόν του 3% για την είσοδο κάποιου κόμματος στην Βουλή, σε συνδυασμό με την ακρότατη διαφθορά και αντιδημοκρατικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μόνο το 45% του εκλογικού σώματος εκπροσωπείται με κόμματα. Το υπόλοιπο 55% αποτελείται από την αποχή, το λευκό και άκυρο και από κόμματα τα οποία δεν ξεπέρασαν το 3% και δεν τους επετράπη να εκλέξουν βουλευτή στο εθνικό Κοινοβούλιο. Το κόμμα του Μητσοτάκη, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία ενώ έχει λάβει περίπου το 21% των ψήφων του εκλογικού σώματος, στο εθνικό κοινοβούλιο κατέχει το 56% των εδρών ως ουσιαστικό αποτέλεσμα εκλογικής κλοπής εδρών, κυριολεκτικά με το υπόλοιπο 35% των βουλευτών της να είναι κλεπταποδόχοι κλεμμένων εδρών. Δηλαδή σε εθνικό επίθετο ήδη δεν έχουμε Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία από τις μεθοδεύσεις του κυβερνητικού καθεστώτος Μητσοτάκη. Ανάλογα επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιβάλλει και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

            Το θεμέλιο της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και ειδικότερα η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αναφορικά με την διακυβέρνηση μίας χώρας, βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το δικαίωμα του "εκλέγειν και εκλέγεσθαι" και οποιαδήποτε παραβίασή του αποτελεί εξουδετέρωση του δημοκρατικού πολιτεύματος.  Με τις προσθήκες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις διατάξεις για την επιστολική ψήφο επιβάλλει εξαιρετικά υψηλά χρηματικά ποσά σε Έλληνες πολίτες που είναι οργανωμένοι σε πολιτικά κόμματα ως αυθαίρετη προϋπόθεση για να ασκήσουν το ανθρώπινο και συνταγματικό δικαίωμά τους για το "εκλέγεσθαι". Ομοίως απαγορεύει εμπράκτως και στους υπόλοιπους πολίτες να έχουν την επιλογή ενός κόμματος με αρχικά περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες ως επιλογή αντιπροσώπευσής τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

            Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλει μία ολιγαρχική κατάσταση διότι προκρίνει τα κόμματα που ήδη βρίσκονται στη Βουλή και λαμβάνουν εκλογική επιχορήγηση, προσδίδοντάς τους οικονομικό πλεονέκτημα και πλήττοντας την αρχή της ισότητας και ισονομίας. Καθιστά δηλαδή τους πλούσιους (ή τους έχοντες πρόσβαση σε χρήματα ακόμη και διαφθοράς ή οργανωμένου εγκλήματος) ως "προνομιούχους αντιπροσώπους" δηλαδή ολιγάρχες στην πολιτική αντιπροσώπευση των Ελλήνων πολιτών. Αυτό το κόστος των 20.000 ευρώ είναι πρόσθετο στο κόστος εκτύπωσης και μεταφοράς των ψηφοδελτίων σε κάθε εκλογικό τμήμα πού υφίστανται τα κόμματα. Αν ένα κόμμα έχει 10 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, που ζυγίζουν περίπου 50 τόνους, και θέλει να τα μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα, τότε το κόστος είναι 25.000 ευρώ.  Συνολικά, το κόστος για να συμμετάσχει ένα πολιτικό κόμμα στις ευρωεκλογές είναι περίπου 250.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα για την προεκλογική εκστρατεία, την διαφήμιση, την οργάνωση συγκεντρώσεων και άλλα.

            Το πλαφόν 3% για την εκλογή Ευρωβουλευτή ομοίως δεν έχει καμία πρακτική αξία ή δημοκρατική αναλογικότητα με πραγματικές καταστάσεις, αλλά όπως στις εθνικές εκλογές χρησιμοποιείται για να κλέψει ψήφους και έδρες από κόμματα που θα "κοπούν". Ήδη στο Εθνικό Κοινοβούλιο αναφέραμε τις ακραίες αλλοιώσεις της θέλησης του λαού που έχουν επιφέρει αυτές οι πρακτικές.

            Το ΑΚΚΕΛ ζητά την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να ακυρωθεί κάθε αλλοίωση που έχει επιφέρει ή διατηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ειδικότερα την κατάργηση του παραβόλου των 20.000 ευρώ και του πλαφόν του 3%. Εναλλακτικά θα μπορούσε το παράβολο των 20.000 ευρώ να καλύπτει όλα τα έξοδα των κομμάτων δηλαδή το χαρτί, εκτύπωση και μεταφορά ψηφοδελτίων σε όλα τα εκλογικά τμήματα κλπ και να υπάρχει επιπλέον μόνο το ειδικό παράβολο των 150 ευρώ που πληρώνει ο κάθε υποψήφιος.

            Ζητούμε την ΑΜΕΣΗ δραστηριοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των οργάνων του για καταδίκη της συγκεκριμένης κυβερνητικής ενέργειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ΑΜΕΣΗ κατάργηση της συνταγματικής και εκλογικής ανατροπής που αποτελεί εκλογικό πραξικόπημα.

  

            Με τιμή,

Ευάγγελος (Βάκης) Τσιομπανίδης,

Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΚΚΕΛ: Μόνο η αφαίρεση της ισραηλινής κυριαρχίας από τα Ιεροσόλυμα θα φέρει ειρήνη και δικαιοσύνη

9/5/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για άλλη μία φορά το ΑΚΚΕΛ παρουσιάζει τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ τρόπο που θα υπάρξει δικαιοσύνη και ηρεμία στην Παλαιστίνη κα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις