Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΑΚΚΕΛ: Επιτακτική η ανάγκη για ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος - Μόνιμο εκλογικό σύστημα Αντιπροσωπευτικής Άμεσης Δημοκρατίας

11/6/2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Μόνο το ένα τρίτο περίπου του εκλογικού σώματος εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο από τα κόμματα που εξέλεξαν ευρωβουλευτή, σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Η απόρριψη του ψευτοκοινοβουλευτικού πολιτικού συστήματος αποκαλύφθηκε περίτρανα με το ποσοστό της αποχής. Η αποχή ως επιλογή δεν βοηθάει στην απελευθέρωση της Ελλάδας από το  καθεστώς  γύρω από τον Μητσοτάκη και τις συμμορίες της Παγκοσμιοποίησης που αυτός εξυπηρετεί. Δείχνει όμως με αριθμούς ότι σήμερα το εκλογικό σύστημα (και τα πολιτικά-μιντιακά κυκλώματα που το υποστηρίζουν) έχει ανατρέψει το πολίτευμα της Αντιπροσωπευτικής-Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, δεδομένου ότι κατέστρεψε την αντιπροσωπευτικότητα. Το σημερινό ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί μόνο το 45% του εκλογικού σώματος και οι ευρωβουλευτές που μόλις εξελέγησαν εκπροσωπούν λιγότερο, περίπου το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα χαίρονται που αυτές οι συνθήκες ανωμαλίας τα έβαλαν στο ελληνικό ή ευρωπαϊκό κοινοβούλιο; Ενισχύουν  την ανωμαλία. Μιλούν για αύξηση των ποσοστών τους (εκτός φυσικά από τη ΝΔ που καταποντίστηκε και διοχετεύθηκε η απώλειά της στις αποθήκες της: του Βελόπουλου και της Λατινοπούλου), αλλά σε αριθμούς όλοι έχουν εξοντωθεί εκλογικά λόγω της αποχής. ΔΕΝ μετρούν τα ποσοστά, μετρούν ΜΟΝΟ οι απόλυτοι αριθμοί των πολιτών-ψηφοφόρων. Τα ποσοστά δεν αναθέτουν αντιπροσώπευση, οι πολίτες ατομικά ένας-ένας την αναθέτουν. Μόνο το ένα τρίτο των πολιτών εκπροσωπείται, διότι οι άλλοι θεώρησαν ότι η αποχή εκφράζει την απόρριψή τους «στο σύστημα» και όχι τα αντισυστημικά-αντικαθεστωτικά κόμματα. Δικαίωμα και ευθύνη τους.

Οι Ευρωεκλογές 2024 απέδειξαν τελειωτικά ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα όχι μόνο δεν λειτουργεί αλλά εμπράκτως δεν υπάρχει, λόγω του εκλογικού συστήματος. Είναι σύστημα που επιβάλλει κομματική ολιγαρχία (πολυ-ολιγαρχία) και ανατρέφει κομματικούς τσιφλικάδες. Το ΑΚΚΕΛ για χρόνια μιλάει για αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε αναλογικό και στο οποίο η αποχή θα έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα στην σύνθεση του κοινοβουλίου (https://akkelparty.blogspot.com/2023/08/3.html). Τα κόμματα αγνόησαν τις προτάσεις μας, προφανώς πιστεύοντας ότι το υπάρχον σύστημα κάποια στιγμή θα τους εξυπηρετήσει. Το παραμύθι να μην ενισχυθεί κάποιο κόμμα του τουρκικού προξενείου και το άλλο για ανάγκη αυτοδύναμων κυβερνήσεων έγινε πια εφιάλτης και σε αυτόν ζούμε. Τελευταία περίπτωση αυτή του τουρκοπροξενικού ΚΙΕΦ που ο νόμος με το 3% δεν το εμπόδισε να παίξει ανθελληνικό παιχνίδι κυρίως όταν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το υποστήριξαν με τις προδοτικές επιλογές τους ακόμη και  κατευθύνοντας ψηφοφόρους σε αυτό ή με ανύπαρκτο έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας. Δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία πια για το φασιστικό εκλογικό σύστημα.


Μόνιμο εκλογικό σύστημα Αντιπροσωπευτικής Άμεσης Δημοκρατίας

            Το ΑΚΚΕΛ προτείνει κατάργηση των κομματικών-παραταξιακών εκλογών που έχουν πολλές ξεχωριστές λίστες υποψηφίων και υπέρ της μονιμοποίησης χρήσης μίας λίστας υποψηφίων ταυτόχρονα με κομματικούς και ανεξάρτητους υποψηφίους. Κρατική κάλυψη των εκλογικών εξόδων και της μεταφοράς σε εκλογικά τμήματα και όχι από τα κόμματα και τους ανεξάρτητους. Η προώθηση οποιουδήποτε εκλογικού συστήματος ενισχυμένης «αναλογικής», με πλαφόν 3%, μπόνους εδρών και αποκλειστικά κομματικά-παραταξιακά ψηφοδέλτια είναι εκδήλωση ολοκληρωτικού φρονήματος για ανατροπή της Δημοκρατίας.

Η πρόταση του ΑΚΚΕΛ αφορά την εφαρμογή της απόλυτης απλής αναλογικής χωρίς κομματικά-παραταξιακά ψηφοδέλτια, αλλά με ένα ψηφοδέλτιο όλων των υποψηφίων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, ώστε ο πολίτης να μπορεί να ψηφίζει ταυτόχρονα υποψηφίους διαφόρων κομμάτων και ανεξάρτητους. Επιπλέον προτείνει και διαδικασία όπου η αποχή θα έχει επίπτωση στην σύνθεση της Βουλής κλπ με ένα εκλογικό σύστημα συνδυασμού Αντιπροσωπευτικής με Άμεση Δημοκρατία, υποχρέωση ψήφου εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος και ΧΩΡΙΣ την εμπλοκή μεσαζόντων τύπου SingularLogic. Το αντιπροσωπευτικό σύστημα έχει βέβαια τα θετικά του και θα πρέπει να υπάρχουν αποδεκτά άτομα που εκλέγονται με ψήφο από όσους πολίτες το επιθυμούν. Δεν πρέπει όμως να είναι αποκλειστικό, ούτε να επιβάλλεται σε άλλους που δεν εγκρίνουν τους υποψηφίους.

Επίσης, το ΑΚΚΕΛ προτείνει την καταγραφή και μετάδοση σε πραγματικό χρόνο της καταμέτρησης των ψήφων με κάμερες σε κάθε εκλογικό κέντρο και την παρακολούθηση μετά αν έγινε αλλοίωση των αποτελεσμάτων, τα οποία για κάθε εκλογικό τμήμα θα μεταδίδονται από το tablet του δικαστικού αντιπροσώπου τόσο στο ΥΠΕΣ όσο και σε ΟΛΑ τα κόμματα που συμμετέχουν.

Το ποσοστό της αποχής, του λευκού και του άκυρου ανά εκλογική περιφέρεια θα καθορίζει το ποσοστό των εδρών της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας που θα καλυφθούν με διαδικασίες Άμεσης Δημοκρατίας, δηλαδή κλήρωση. Αυτό το ποσοστό των εκλογέων αποτελεί συνειδητή μη-αποδοχή των επιλογών από το αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα όποιο και αν είναι. Συνεπώς, είναι σωστό, ηθικό και δίκαιο να εκφραστούν με κληρωτές διαδικασίες Άμεσης Δημοκρατίας για την ανάδειξη εκπροσώπων αυτών των πολιτών.  Η κλήρωση θα γίνεται ανάμεσα σε αυτούς που προσήλθαν στην ψηφοφορία, δηλαδή μόνο όσοι έριξαν λευκό ή άκυρο θα μπορούν να κληρωθούν για βουλευτική κλπ θέση, όχι όσοι απείχαν της ψηφοφορίας.

Το ποσοστό των εγκύρων ψηφοδελτίων θα καθορίσει τους εκλεγμένους βουλευτές από την ενιαία λίστα υποψηφίων όλων των κομμάτων και των ανεξαρτήτων υποψηφίων με τη σειρά σταυρών που έλαβαν. Οι ίδιοι οι πολίτες θα μπορούν άμεσα να καθορίσουν το ποσοστό εφαρμογής Άμεσης Δημοκρατίας, είτε με αποχή, είτε με λευκή ψήφο. Αυτές οι ψήφοι ή αποχή θα έχουν αντίκτυπο και δεν θα αγνοούνται όπως στα σημερινά «ενισχυμένα» εκλογικά συστήματα. Θα μπορεί να υπάρχει και ξεχωριστό ψηφοδέλτιο επικρατείας με περιορισμένο αριθμό υποψηφίων όπου όλη η Ελλάδα θα είναι μία εκλογική περιφέρεια για να εκλέγονται αποδεκτά άτομα που έχουν πανελλαδική απήχηση και όχι μόνο σε μία εκλογική περιφέρεια.

Αυτό το σύστημα της Αντιπροσωπευτικής Άμεσης Δημοκρατίας αφήνει στους ίδιους τους πολίτες να καθορίσουν ακριβώς πόσο αντιπροσωπευτική και πόσο αμεσοδημοκρατική θα είναι η κάθε βουλευτική κλπ εκλογή και το Κοινοβούλιο που θα προέλθει από αυτήν. Χωρίς να επιβάλουμε οποιοδήποτε σύστημα, οι ίδιοι οι πολίτες το αποφασίζουν σε κάθε εκλογική διαδικασία μέσω της αποχή ή λευκού. Πολύ σημαντικό είναι ότι δεν θα γίνονται παρακρατικές υπονομεύσεις σε συγκεκριμένα κόμματα ή υποψηφίους διότι η λίστα και η διαδικασία θα είναι κοινή και ενιαία και θα υπονομευτούν όλοι οι υποψήφιοι.

Ίσως όμως το θεμελιώδες και μακροπρόθεσμο όφελος θα είναι στον τομέα της Παιδείας. Για να μπορούν οι κληρωτοί να ασκήσουν διοίκηση και διακυβέρνηση, η Παιδεία θα έχει βασικό σκοπό να διαμορφώσει πολίτες με γνωσιακό, ηθικό και πνευματικό υπόβαθρο που θα έχουν κοινωνικό προσανατολισμό για την υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο και όχι όπως σήμερα έχει καταντήσει. Αρχικά, στην πρώτη φάση εφαρμογής, οι κληρωτοί και οι εκλεγμένοι θα διέρχονται από μία εντατική περίοδο επιμόρφωσης ώστε να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις που θα κριθεί ότι χρειάζονται για την τέλεση των καθηκόντων τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καταγγελία του κόμματος ΑΚΚΕΛ στην Πρεσβεία της Γαλλίας για την σύλληψη του Pavel Durov και την εφαρμογή πρακτικών λογοκρισίας της Scientology και συλλογικής ευθύνης

4 /9/2024   ΠΡΟΣ:             Πρεσβεία της Γαλλίας,   πρέσβη κα Laurence Auer sec.athenes-amba@diplomatie.gouv.fr Καταγγελία του ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις