Σελίδες

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΚΚΕΛ: Η πανευρωπαϊκή αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα σώσει την Ευρώπη από τον παγκοσμιοποιημένο φασισμό

11/7/2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Οι εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Γαλλία και στην Βρετανία όπου τα κόμματα έλαβαν εντελώς δυσανάλογο αριθμό εδρών στα κοινοβούλια σε σχέση με το ποσοστό ψήφων που έλαβαν στο σύνολο της χώρας, φέρνει για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο τα εκλογικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε υποτιθέμενες δημοκρατικές χώρες, όπου υποτίθεται ότι υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία, δηλαδή αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Κάθε άλλο παρά αντιπροσωπευτικό είναι το αποτέλεσμα σε σχέση με τη λαϊκή βούληση. Όπως και στην Ελλάδα, άλλο ψηφίζουμε, άλλο βγαίνει.

            Για την Ελλάδα το ΑΚΚΕΛ αποκάλυψε, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για πολλά χρόνια καλεί σε συνεργασία τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να υιοθετηθεί στην Ελλάδα (και τώρα στην Ευρώπη) ένα μόνιμο, καθαρό, αξιόπιστο και πραγματικά αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, χωρίς μεσάζοντες τύπου SingularLogic, με το οποίο ακόμη και η αποχή και το λευκό θα έχουν αντίκτυπο στη σύνθεση της Βουλής.

Ουσιαστικά από το ΑΚΚΕΛ ζητούμε την αποκατάσταση των δημοκρατικών εκλογικών διαδικασιών. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν και συνεπώς δεν έχουμε Δημοκρατία ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε ολισθήσει δόλια και υπόγεια σε μία κατάσταση όπου οι δημοκρατικές διαδικασίες όχι μόνο δεν εφαρμόζονται αλλά έχουν αλλοιωθεί σε φοβερό βαθμό με διάφορα τεχνάσματα, όπως το πλαφόν του 3% ή 5% για είσοδο στη βουλή, τα μεγάλα κόστη συμμετοχής στις εκλογές, η καταμέτρηση μόνο των εγκύρων ψηφοδελτίων για την κατανομή όλων των εδρών, η παντελής αγνόηση της αποχής και του λευκού και φυσικά η υποχρέωση των πολιτών εκλογέων να επιλέξουν υποψηφίους μόνο από συγκεκριμένο κόμμα-παράταξη και όχι από το σύνολο των υποψηφίων είτε είναι ανεξάρτητοι είτε ανήκουν σε κόμμα.

            Οι περιπτώσεις της Γαλλίας, Βρετανίας αλλά και άλλες ενισχύουν ακόμη περισσότερο αυτήν την ανάγκη άμεσης αλλαγής και ισχυροποίησης με δημοψηφίσματα για πραγματικά αντιπροσωπευτικά δημοκρατικά εκλογικά συστήματα. Το σημερινό ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί μόνο το 45% του εκλογικού σώματος και οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν ακόμη λιγότερο, περίπου το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος.

Οι Ευρωεκλογές 2024 απέδειξαν τελειωτικά ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα όχι μόνο δεν λειτουργεί αλλά εμπράκτως δεν υπάρχει, λόγω του εκλογικού συστήματος. Είναι σύστημα που επιβάλλει κομματική ολιγαρχία (πολυ-ολιγαρχία) και ανατρέφει κομματικούς τσιφλικάδες.

Το ΑΚΚΕΛ καλεί όλα τα κόμματα να λάβουν θέση αν θα υποστηρίξουν την μονιμότητα ενός τέτοιου εκλογικού συστήματος για την Ελλάδα και μάλιστα άμεσα και ασφαλώς μέσω Δημοψηφίσματος.

 

Μόνιμο εκλογικό σύστημα Αντιπροσωπευτικής Άμεσης Δημοκρατίας

            Το ΑΚΚΕΛ προτείνει κατάργηση των κομματικών-παραταξιακών εκλογών που έχουν πολλές ξεχωριστές λίστες υποψηφίων υπέρ της μονιμοποίησης μίας λίστας υποψηφίων ταυτόχρονα με κομματικούς και ανεξάρτητους υποψηφίους. Κρατική κάλυψη των εκλογικών εξόδων και της μεταφοράς σε εκλογικά τμήματα και όχι από τα κόμματα και τους ανεξάρτητους. Η προώθηση οποιουδήποτε εκλογικού συστήματος ενισχυμένης «αναλογικής», με πλαφόν 3%, μπόνους εδρών και αποκλειστικά κομματικά-παραταξιακά ψηφοδέλτια είναι εκδήλωση ολοκληρωτικού φρονήματος για ανατροπή της Δημοκρατίας.

Η πρόταση του ΑΚΚΕΛ αφορά την εφαρμογή της απόλυτης απλής αναλογικής χωρίς κομματικά-παραταξιακά ψηφοδέλτια, αλλά με ένα ψηφοδέλτιο όλων των υποψηφίων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, ώστε ο πολίτης να μπορεί να ψηφίζει ταυτόχρονα υποψηφίους διαφόρων κομμάτων και ανεξάρτητους, που δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν για να συμμετάσχουν στις εκλογές, τα έξοδα θα είναι κρατική δαπάνη. Επιπλέον προτείνει και διαδικασία όπου η αποχή θα έχει επίπτωση στην σύνθεση της Βουλής κλπ με ένα εκλογικό σύστημα συνδυασμού Αντιπροσωπευτικής με Άμεση Δημοκρατία, υποχρέωση ψήφου εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος και ΧΩΡΙΣ την εμπλοκή μεσαζόντων τύπου SingularLogic. Το αντιπροσωπευτικό σύστημα έχει βέβαια τα θετικά του και θα πρέπει να υπάρχουν αποδεκτά άτομα που εκλέγονται με ψήφο από όσους πολίτες το επιθυμούν. Δεν πρέπει όμως να είναι αποκλειστικό, ούτε να επιβάλλεται σε άλλους που δεν εγκρίνουν τους υποψηφίους.

Επίσης, το ΑΚΚΕΛ προτείνει την καταγραφή και μετάδοση σε πραγματικό χρόνο της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης των ψήφων με κάμερες σε ΚΑΘΕ εκλογικό κέντρο και την παρακολούθηση μετά αν έγινε αλλοίωση των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα για κάθε εκλογικό τμήμα θα μεταδίδονται από το tablet του δικαστικού αντιπροσώπου τόσο στο ΥΠΕΣ όσο και σε ΟΛΑ τα κόμματα που συμμετέχουν.

Το ποσοστό της αποχής, του λευκού και του άκυρου ανά εκλογική περιφέρεια θα καθορίζει το ποσοστό των εδρών της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας που θα καλυφθούν με διαδικασίες Άμεσης Δημοκρατίας, δηλαδή κλήρωση. Αυτό το ποσοστό των εκλογέων αποτελεί συνειδητή μη-αποδοχή των επιλογών από το αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα όποιο και αν είναι. Συνεπώς, είναι σωστό, ηθικό και δίκαιο να εκφραστούν με κληρωτές διαδικασίες Άμεσης Δημοκρατίας για την ανάδειξη εκπροσώπων αυτών των πολιτών.  Η κλήρωση θα γίνεται ανάμεσα σε αυτούς που προσήλθαν στην ψηφοφορία, δηλαδή μόνο όσοι έριξαν έγκυρο, λευκό ή άκυρο θα μπορούν να κληρωθούν για βουλευτική κλπ θέση, όχι όσοι απείχαν της ψηφοφορίας.

Το ποσοστό των εγκύρων ψηφοδελτίων θα καθορίσει τους εκλεγμένους βουλευτές από την ενιαία λίστα υποψηφίων όλων των κομμάτων και των ανεξαρτήτων υποψηφίων με τη σειρά σταυρών που έλαβαν. Οι ίδιοι οι πολίτες θα μπορούν άμεσα να καθορίσουν το ποσοστό εφαρμογής Άμεσης Δημοκρατίας, είτε με αποχή, είτε με λευκή ψήφο. Αυτές οι ψήφοι ή αποχή θα έχουν αντίκτυπο και δεν θα αγνοούνται όπως στα σημερινά «ενισχυμένα» εκλογικά συστήματα. Θα μπορεί να υπάρχει και ξεχωριστό ψηφοδέλτιο επικρατείας με περιορισμένο αριθμό υποψηφίων όπου όλη η Ελλάδα θα είναι μία εκλογική περιφέρεια για να εκλέγονται αποδεκτά άτομα που έχουν πανελλαδική απήχηση και όχι μόνο σε μία εκλογική περιφέρεια. Οι εκλεγμένοι επικρατείας χρειάζεται να αξιολογηθεί αν θα έχουν ενισχυμένο ρόλο στο Κοινοβούλιο ή κυβέρνηση, δεδομένου ότι θα έχουν αντίκτυπο από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από μία εκλογική περιφέρεια.

Αυτό το σύστημα της Αντιπροσωπευτικής Άμεσης Δημοκρατίας αφήνει στους ίδιους τους πολίτες να καθορίσουν ακριβώς πόσο αντιπροσωπευτική και πόσο αμεσοδημοκρατική θα είναι η κάθε βουλευτική κλπ εκλογή και το Κοινοβούλιο που θα προέλθει από αυτήν. Χωρίς να επιβάλουμε οποιοδήποτε σύστημα, οι ίδιοι οι πολίτες το αποφασίζουν σε κάθε εκλογική διαδικασία μέσω της αποχή ή λευκού. Πολύ σημαντικό είναι ότι δεν θα γίνονται παρακρατικές υπονομεύσεις σε συγκεκριμένα κόμματα ή υποψηφίους διότι η λίστα και η διαδικασία θα είναι κοινή και ενιαία και θα υπονομευτούν όλοι οι υποψήφιοι.

Ίσως όμως το θεμελιώδες και μακροπρόθεσμο όφελος θα είναι στον τομέα της Παιδείας. Για να μπορούν οι κληρωτοί να ασκήσουν διοίκηση και διακυβέρνηση, η Παιδεία θα έχει βασικό σκοπό να διαμορφώσει πολίτες με γνωσιακό, ηθικό και πνευματικό υπόβαθρο που θα έχουν κοινωνικό προσανατολισμό για την υπηρεσία στο κοινωνικό σύνολο και όχι όπως σήμερα έχει καταντήσει. Αρχικά οι κληρωτοί και οι εκλεγμένοι θα διέρχονται από μία εντατική περίοδο επιμόρφωσης ώστε να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις που θα κριθεί ότι χρειάζονται για την τέλεση των καθηκόντων τους.

            Το ΑΚΚΕΛ καλεί τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να λάβουν θέση, αν υποστηρίζουν και αν θα προωθήσουν ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα με Δημοψήφισμα για να γίνει ΜΟΝΙΜΟ εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΚΚΕΛ: Διακρατική αφαίρεση του τουρκικού ελέγχου στα σύνορα με την Ελλάδα-Βουλγαρία-Κύπρο για την εξουδετέρωση των παράνομων δικτύων μετανάστευσης

30/9/2024 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Αυτή είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ αποτελεσματική λύση κατά της παράνομης μετανάστευσης (ή καλύτερα: κατά της στρατηγικής μετατό...

Δημοφιλείς αναρτήσεις