Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Το ΑΚΚΕΛ είχε ενημερώσει Αρχηγό Αστυνομίας και ΠΟΑΣΥ να ελέγξουν τη νομιμότητα των διαταγών για τα μέτρα κατά του κορονοϊού

 18/11/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Έχουν δει το φως της δημοσιότητας άρθρα σχετικά με αντιδράσεις από αστυνομικούς, όσον αφορά τη χρησιμοποίηση αστυνομικών στην επιβολή των κυβερνητικών μέτρων που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κορονοϊού COVID-19. Οι αντιδράσεις των αστυνομικών είναι μεν ένα θετικό στοιχείο ότι υπάρχει υγιές δημοκρατικό περιβάλλον στην Αστυνομία, αλλά οι αστυνομικοί καθυστέρησαν σε αυτό. Μήπως η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έπαιξε ρόλο; Ότι επεσήμανε παρανομίες;

            Από τις αρχές Απριλίου 2020 (πριν από επτάμιση μήνες!) το ΑΚΚΕΛ είχε ενημερώσει την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ΠΟΑΣΥ για την υποχρέωση των αστυνομικών να κάνουν έλεγχο νομιμότητας στις διαταγές που λαμβάνουν από την πολιτική ηγεσία, όσον αφορά την επιβολή της εφαρμογής των μέτρων που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο από τον κορονοϊό. Απάντηση δεν λάβαμε, αν και το θέμα έλαβε δημοσιότητα (εμφανή και σε ομάδες κοινωνικών δικτύων). Γιατί αγνοήθηκε; Η Αστυνομία παρακολουθούσε από τότε τις δημοσιεύσεις ακόμη και σε κλειστές ομάδες κοινωνικών δικτύων και ΣΙΓΟΥΡΑ το πληροφορήθηκε. Η ΠΟΑΣΥ ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει στο ΑΚΚΕΛ τον αριθμό πρωτοκόλλου της επιστολής, ούτε της επόμενης.

 

Συνολικά, το ΑΚΚΕΛ έστειλε:

  • Στις 8 Απριλίου επιστολή στην φόρμα επικοινωνίας της ΠΟΑΣΥ (τα γραφεία της οποίας δεν απαντούσαν στις άνω των 20 τηλεφωνικών κλήσεων), με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση Δελτίου Τύπου.
  • Στις 13 Αυγούστου αποστολή εκ νέου της επιστολής στην ΠΟΑΣΥ σε διεύθυνση email που μάς δόθηκε αφού μιλήσαμε τελικά με την Γραμματεία και δημοσιοποίηση της επιστολής. Στις 10 Αυγούστου το ΑΚΚΕΛ είχε κάνει σχετική ανακοίνωση (https://akkelparty.blogspot.com/2020/08/blog-post_10.html).
  • Στις 7 Σεπτεμβρίου αποστολή της επιστολής για τρίτη φορά στην ΠΟΑΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη δεν μας απάντησαν. (https://akkelparty.blogspot.com/2020/09/blog-post_42.html)
  • Στις 8 Σεπτεμβρίου η επιστολή της 7ης Σεπτεμβρίου προωθήθηκε στο Αρχηγείο της Αστυνομίας και σε όλες τις Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις, σε ΟΛΗ την Ελλάδα.
  • Στις 21 Σεπτεμβρίου η επιστολή προωθήθηκε για δεύτερη φορά ειδικά στην Γραμματεία του Γραφείου του Αρχηγού όπου έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου ΠΟΛ 2038572 21/9/2020.
  • Στις 26 Οκτωβρίου το ΑΚΚΕΛ υπενθύμισε την επιστολή της 21ης Σεπτεμβρίου και ζήτησε έγγραφη απάντηση από το Γραφείο του Υπουργού.

 

Η ηλεκτρονική επιστολή  στις 8 Σεπτεμβρίου, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«… τώρα έχετε γνώση για την σοβαρή πιθανότητα να είστε συνεργοί σε εκτεταµένη παραβίαση του Συντάγµατος και των νόµων µε πρόσχηµα την αναγκαιότητα των "µέτρων" τα οποία δεν έχουν ληφθεί πάνω σε επιστηµονική βάση αλλά σε βάση αυθαιρεσίας και καταστολής κάθε επιστηµονικού ελέγχου και λογοδοσίας. Ελπίζουµε ότι θα αναλάβετε τις ευθύνες σας, θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και θα εκτελέσετε το θεµελιώδες καθήκον σας για προστασία της ∆ηµοκρατίας, Ελευθερίας και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων των Ελλήνων πολιτών και θα συµβάλετε καθοριστικά στην έναρξη του ελέγχου νοµιµότητας …».

 

            Το ΑΚΚΕΛ δεν έλαβε καμμία απάντηση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ούτε από την ΠΟΑΣΥ. Απάντηση δεν έλαβε ούτε από τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια (https://akkelparty.blogspot.com/2020/06/18-06-20.html) στην επιστολή της 14ης Μαΐου όπου ζητούσαμε πρακτικά συνεδριάσεων των «ειδικών» επιστημόνων και άλλα, ώστε να αποδειχθεί τί είπε, ποιος και πώς δικαιολόγησαν επιστημονικά τα μέτρα. Φυσικά και για να αποδειχθεί ότι όντως έγιναν επιστημονικές συνεδριάσεις.

 

            Τα προαναφερθέντα αποδεικνύουν ότι η επιβολή των «μέτρων» από τους αστυνομικούς, δεν αποδεικνύεται ότι είναι νόμιμη και μάλιστα οι ίδιοι οι αστυνομικοί εν γνώσει τους αποφεύγουν να ελέγξουν τη νομιμότητα, όπως είναι υποχρέωσή τους με το πλαίσιο που υπάρχει μετά από την δικτατορία.

 

            Μετά από την δικτατορία, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να λένε «εκτελούσα διαταγές» διότι έχουν υποχρέωση μόνο στις σύννομες διαταγές, δηλαδή οφείλουν (ο καθένας ξεχωριστά ή οι Ενώσεις ή το Αρχηγείο) να υιοθετήσουν κριτική διεργασία αξιολόγησης των διαταγών ως προς «το σύννομο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ΑΚΚΕΛ υπέγραψε Διακήρυξη εννέα ευρωπαϊκών κομμάτων για κοινή συμμαχία διάσωσης της Ευρώπης από τον γκλομπαλισμό

13/4/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ               Σε μία ιστορική συνάντηση για την μορφή και το μέλλον της Ευρώπης και στην σχετική υπογραφή Διακήρυ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις